Architecture

The architectural design of the Munir Human Rights Museum was designed by Ahmad D. Tardiyana, winner of the Munir Human Rights Museum Architectural Design Contest organized by the Human Rights Museum Foundation Omah Munir in collaboration with the Malang Indonesian Architectural Association in October-December 2018.

The design of this museum takes the concept of MUSEUM HAM MUNIR which has a vision to remind two main things, namely that violations of human rights can still and can occur at any time and to anyone, but the struggle to uphold human rights can still be done by people who care about humanity.

Architecturally, the design of this museum chooses to be present in geometric simplicity and elegance, but with surface and material treatments that contrast the impression of dark weight and lightness. A heavy dark impression is displayed at the bottom of the building which houses a gallery of human rights violations, and a light impression is displayed on the part of the building which houses a space for contemplation for the struggle for human rights enforcement. It is hoped that the appearance of a light and light impression on this part of the building can invite the users of this museum to keep in mind the human rights defenders and at the same time to have good hopes in the effort to enforce human rights.

The architectural design of MUSEUM HAM MUNIR begins by dividing the building into several masses that accommodate 3 main zones, namely: the museum zone, the contemplation zone, and the support activity zone.

The interior is bright white from an outside light source filtered by the translucent walls. The amphitheater in the outer space (or called the ALUN-ALUN) as a contemplation space will invite visitors to reflect on the whole experience that has been felt in the previous rooms. In addition to functioning as a binding space for all masses and building space programs, the amphitheater also functions as a place for carrying out public activities.

Further support activity zones are placed to complement and unite the two previous main zones. This activity zone will accommodate the lobby function, museum administration office, audio & visual room, cafe & restaurant, as well as toilets, service rooms and MEP. One part of this support activity zone is the open space area at the top of the gallery roof, which can be used as a venue for social events for donors and Munir's friends.

Copyright © 2020 Omah Munir All Rights Reserved.
Top